Házirend

Ezen házirend a fogási naplóban megtalálható Országos Horgászrend kiegészítéseként alkalmazandó.

A horgászat helyi általános szabályai

Az egyesület vízterületein, mint kizárólagos horgászvizeken mindennemű halászati tevékenység tilos! Kivételt képez az állománymentő és szelektáló, valamint a tudományos kutatási célokat szolgáló halászat, fenti tevékenységekre kizárólag az egyesület vezetője adhat ki engedélyt!

A horgászat során a környezet védelmét mindenkor szem előtt kell tartani! A horgász a horgászhely elfoglalása előtt az esetlegesen ott található szemetet köteles eltávolítani, annak elhagyása után szemetet nem hagyhat hátra. Tilos az összegyűjtött szemetet a vízparton tárolni! Tilos a meglévő növényzettel benőtt területek bontása, a horgászhely, a vízpart jellegének megváltoztatása.

A vízparton való, életvitelszerűen végzett folyamatos táborozás tilos!

A horgászat nem lehet anyagi haszonszerzés eszköze: a kifogott hal eladása, gazdasági jellegű cseréje szigorúan tilos!

A fogási naplóba a kifogott és megtartani kívánt méret és darabszám korlátozással is védett halfajok egyedeit haladéktalanul, a horogtól való megszabadítás után, még a szerelék újradobása előtt be kell írni!

A horgász a megtartani kívánt zsákmányt köteles a horgászat befejezéséig a horgászhelyen a haltartóban tartani!

Az Országos Horgászrendtől eltérően vízterületünkön a megtartható nemes halak tekintetében a kifogott 5 kg-nál nagyobb pontyot, valamint a 3 kg tömeget meg nem haladó amurt megtartani tilos, azt a vízbe kíméletesen és haladéktalanul vissza kell helyezni. 2018. évtől csuka esetében az elvihető méret 45 cm-re, süllő esetében 35 cm-re emelkedik. A kifogott hal tömegének és hosszának pontos meghatározása a horgász kötelessége és felelőssége!

Az Országos Horgászrendtől eltérően a méret és darabszám korlátozással védett nemes halfajok egyedeiből a felnőtt horgász naponta 2 db-ot, az ifjúsági horgász 1 db-ot tarthat meg.

Nemes halfajból adott naptári héten (hétfő 00.00 órától vasárnap 24.00 óráig) felnőtt horgász legfeljebb 5 db-ot tarthat meg – ebből maximum 3 db azonos fajú lehet. Ifjúsági horgász legfeljebb 3 db-ot tarthat meg – ebből maximum 2 db azonos fajú lehet.

Az Országos Horgászrendtől eltérően éves területi engedéllyel a felnőtt horgász 25 db, az ifjúsági horgász 15 db nemes halat tarthat meg, ezt követően új területi engedély váltása szükséges az említett halfajok megtartásához.

A darabszám korlátozással nem védett „egyéb” halfajok egyedeiből a felnőtt horgász 5 kg-ot, az ifjúsági horgász naponta összesen 3 kg-ot tarthat meg.

Az egyesületi tagoknak horgászni reggel 4 órától este 11 óráig lehet, ezt követően éjjeli órákban csak a harcsa horgászata a megengedett megfelelő felszereléssel és csalival (nem sneci).

A horgászat helyi általános szabályai

Az Országos Horgászrendben szereplő tilalmi időszakokat mindkét tavon érvényesítjük.

Éves jegyes és napijegyes horgászaink nyári időszámításban reggel 05 órától este 22 óráig, téli időszámításban reggel 06 órától este 21 óráig horgászhatnak, és a horgászhelyet sem foglalhatja el, ill. le ezen idők előtt.

A horgász sötétedés után köteles horgászhelyét folyamatosan, jól láthatóan megvilágítani!

A Báger I. tó az októberi telepítéstől a tavaszi horgászversenyig békés hal horgászatára lezárásra kerül. Horgászni csak ragadozóhalra, hozott kishallal és pergetve, a tilalmi idők betartása mellett lehet.

Etetőhajó használatának szabályai: vízterületünkön etetőhajó használata nem engedélyezett.

Egyesületünk területén kizárólag pórázon, szükség esetén szájkosárral tartózkodhat kutya – a kölyök kutyák kivételével. A higiénia és viselkedési normák betartása a kutyát vezető kötelessége és felelőssége. A kutya nem zavarhatja a horgászok és a pihenni vágyók nyugalmát és nem fürdethető a tavainkban!

Tájékoztatjuk kedves leendő vendéghorgászainkat és a napijegyes horgászat után érdeklődőket, hogy az országos szabályoknak megfelelően magyar állami horgászjeggyel rendelkező horgászok részére tudunk csak napijegyet biztosítani.

Leülni és a horgászatot megkezdeni csak, és kizárólag érvényes állami jegy és érvényes napijegy birtokában szabad!

A házirend változtatásának lehetőségét a fenntarthatóság érdekében a vezetőség folyamatosan vizsgálja. Felmerülő kérdéseikkel forduljanak halőreinkhez.

Kellemes időtöltést kívánunk!