Szakállal, vagy szakáll nélkül?


Békés halas horgászat esetén számomra teljesen egyértelmű a válasz: hát persze, hogy szakáll nélküli horgot használok. Néhány éve ez még kérdéses volt, sokan tamáskodtak, kell a szakáll, nem fog jól akadni a horog, könnyen kifordul és halvesztés lesz a vége, és még sorolhatnám. Mára azonban már sokan (és egyre többen) teszik le a voksukat a szakáll nélküli horgok használata mellett. Ehhez természetesen szükség volt a folyamatos fejlesztésre a horgok területén is, és most már csak ámulunk, mennyit bír egy kisméretű vékony horog is. Nem véletlen, hogy ekkora választék áll a horgászok rendelkezésére ezen a téren is.

Néhány főbb ponton keresztül nézzük meg, milyen előnyei vannak a szakáll nélküli horgoknak, de ezt a kérdést úgy is megfogalmazhatjuk, mennyire nincsen hátránya, és akkor már csak előnyökről beszélhetünk.

Guru QM1 – az egyik legnépszerűbb, előkötött formában is elérhető

Az első, és talán a legfontosabb, hogy a horgászat során a lehető legkisebb sérülést okozza az akadás során és a horog eltávolítása nem okoz további roncsolódásokat a hal száján. Igen, ez nagyon fontos kérdés, mert gondoljunk csak arra, hány alkalommal fordult már elő, hogy pl méret alatti halat fogtunk. Szakáll nélküli horog használata esetén a horgot könnyen eltávolíthatjuk és bajszos barátunk már mehet is vissza a vízbe – minimális sérüléssel.

Gyakran felmerül: nem fog jól akadni! Ettől egyáltalán nem kell tartani, mert a horgok kialakítása szinte eleve biztosítja a jó akadást, másrészt a mai horgászatban kapás esetén elegendő szinte csak megemelni a botot és már ül is a horog. A kora tavaszi, valamint a késő őszi horgászatok során, amikor előtérbe kerül a szerelék finomítása, gyakran használunk erőgumis szereléket, vagy eleve erőgumival kombinált method kosarakat. Az erőgumi elősegíti a finom akadást, így nem tépjük meg a hal száját. Fontos szempont, hogy csalitüske, hajszálelőke, pellet gyűrű használata esetén a csali helyzete és a horog olyan egységet alkot, mely kapás esetén eleve biztosítja a jó akadás lehetőségét.

Szuper választás a Preston legújabb fejlesztésű KKM-B sorozatú horga. Matt színe miatt szinte egyáltalán nem veri vissza a fényt, így alig látható a halak számára. Tökéletesen akad, előkötötten is kapható széles méretskálában


Fárasztás esetén könnyebben kiakad a szakáll nélküli horog? Erre is nemleges a válasz. Teljesen mindegy, hogy szakállas, vagy szakáll nélküli horoggal horgászunk, a fárasztás során végig közvetlen kapcsolatot tartunk zsákmányunkkal. Halvesztés elsődleges oka, ha megszűnik ez a kontaktus, és a hal kezdi irányítani az eseményeket. No persze vannak más okok is, de azok nem a szakállon múlnak…

A Korum Xpert sorozata nagyobb méretekben mikro szakállal és szakáll mentesen is készül, komolyabb erőt képviselő horog, bojlis horgászathoz is jó választás. A kisebb méretű Korum horgok előkötött formában is beszerezhetőek – nem kell bajlódni az apró horgok megkötésével.

Csak egy picit kell megkapargatni a kérdés felszínét és mennyi kérdésre máris választ kaphatunk, így a döntés is könnyebb. A választék pedig óriási, mindenki egyéni ízlés szerint választhat, de aki még mindig inkább a szakállas horgok felé hajlik, annak pedig azt javasolnám, próbálja ki a mikro szakállas horgokat, mert már olyan is van.

„Milkfish” – Kába Tibor