Gyorsan kell változtatni a módszeren, lehet? Igen!


Gondoljunk csak bele, milyen gyakran fordul meg a fejünkben egy horgászat alatt, valamit módosítani kellene, mert elmaradtak a kapások. Meg nem eszik a hal. Persze ez előfordul, melyikünk nem tapasztalta még meg, hogy bármit csinált, nem sikerült szép kapásokat kicsikarni. De próbálkozni mindig kell, sőt érdemes, mert nagyon sokszor tényleg csak apróságokon múlik a siker, legyen az akár csak egy-két halacska is zord körülmények között.

Most foglalkozzunk egy kicsit a kosár és az előke hossz variálásával. A rendkívül népszerű method kosaras horgászat esetében ez nem jelent különösebb gondot. A gyorskapocs alkalmazásával pillanatok alatt cserélhető az előke, így könnyen lehet változtatni az előke hosszán is. Sokszor már néhány cm is jelentőséggel bírhat, mikor pl 7-ről 10 cm-re, vagy fordítva módosítunk a hosszon. De mi történik akkor, ha a teljes szereléken szeretnénk módosítani, mondjuk method kosárról cage (oldal) kosárra. Készíthetünk egy teljesen új szereléket, amivel elmegy egy csomó idő? Nem feltétlenül! Erre kínál egy nagyon praktikus megoldást a Preston, ismerkedjünk meg vele. Ilyenkor szokott felmerülni az olvasóban, no itt a reklám helye, de mit csináljunk, ha ők találták ki? Ráadásul a horgász módszerek, trükkök, fortélyok legnagyobb része a jó öreg Angliából származik.

A Preston Inter Change System (ICS)-nek elnevezett új kosár rögzítési technikájának a lényege, hogy a kosarakat szinte egy mozdulattal lehet cserélni a szerelék megbontása nélkül. Az egésznek az alapja, hogy a kosarak vezető szára kicsúsztatható a kosárból, a kosár leemelhető, és a szárra a rendszer bármelyik másik kosara felhúzható. Tehát a vezetőszár fut a zsinórón, és erre tudjuk az eltérő feladatokat ellátó kosarakat feltolni. A huncutság még ott van, hogy a kosarak és az ólmok a vezetőszár helyéig fel vannak sliccelve, így fűzhető fel a zsinórra. Pofon egyszerű, gyors és praktikus! A fenti képen látható a rendszer match cube (ólom) használata esetén, egészen a gyorskapocsig. Természetesen az ólom helyébe képzelhetjük bármelyik kosarat, csak erről volt egy jó, szemléltető kép.

A rendszer segítségével pillanatok alatt át tudunk állni pl. method technikáról, hagyományos in-ine cage (oldal) kosaras horgászatra hosszú előkével. Ehhez csak ki kell cserélni a kosarakat, valamint az előkét, és már folytatható is a horgászat. Vagy horgászat közben kell változtatni a kosár méretén, a súlyán. Egy pillanat az egész.

Az ICS rendszere folyamatosan bővül, már in-line ólom (bomb), pellet kosár és csontis kosár is elérhető. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak a kosarak cseréjével öt féle horgászmódszert tudunk váltogatni, és ezt még finomítani tudjuk az eltérő súlyú és nagyságú kosarakkal, valamint az előke hosszával. Ráadásul a rendszer kétféle szárhosszal is elérhető, sőt van teljesen szabadon futó és gumizott (elasticated) változat is. Azért, ez nem rossz.

Az ötlet nagyszerű, a kivitel és a minőség pedig garantált. Nekem bevált. Görbüljön!

„Milkfish” – Kába Tibor