A Halak és Mi


Számtalan cikk szólt már a halak és a horgász kapcsolatáról, a halakkal történő kíméletes bánásmódról, és szinte már minden a könyökünkön jön ki. De valóban teszünk is ezért, vagy csak folyamatosan beszélünk róla, és ezzel minden le is van tudva? Én azon a véleményen vagyok, hogy tehetnénk többet, és ez sokszor nem is jelent feltétlenül nagy áldozatot. Természetesen minden pénzbe kerül, de fontos az odafigyelés is, és már is másképpen gondolunk uszonyos barátainkra. Ezek a gondolatok teljesen függetlenek attól, hogy a zsákmány végül a tepsiben landol, vagy visszanyeri szabadságát, hogy esetleg egy későbbi időpontban, akár már megerősödve ismételten találkozzunk.

Egy korábbi cikkben már foglalkoztunk a szakáll nélküli horgokkal. No, ez éppen egy olyan téma, ami csak elhatározás kérdése, elvégre horgot időről-időre vennünk kell. Akkor, az miért ne legyen szakáll nélküli? Csak egyszer kell kipróbálni, és azonnal szembesülhetünk számtalan előnyével. Az ilyen horog is sebet üt az akasztás során, igaz sokkal kisebbet, de ezt a sebet is ildomos kezelni. Ma már ezen a téren is több termék között lehet válogatni, és az árskála is széles, durván ezer forinttól elérhető.

A kiemelést követően érdemes átnézni zsákmányunkat, ne csak a horog ütötte sebet, de az egyéb sérüléseket is kezeljük le, még, ha nem is mi okoztuk.


Fontos a merítő, a pontymatrac és a haltartó háló milyensége. A merítő és a haltartó esetében lehetőleg olyan terméket válasszunk, mely eleve halbarát, a háló műanyag bevonatot kapott. Ezzel több legyet is ütünk egy csapásra, mert ezek az anyagok nem sértik fel a hal pikkelyét, bőrét, fickándozása során kímélik testét, ugyanakkor nem akad bele pl. a bognártüske, a horog, a csalitüske. Ezzel magunkat is számos bosszúságtól kíméljük meg.

A merítő a széles választékból lehet akár Garbolino, Preston, vagy byDöme, lényeg, hogy a háló gumírozott, szilikonos bevonatú legyen!


A pontymatrac egy külön kérdés árban is, és használhatóságban is. Megvallom, az egyszerűen, síkba kihajtogatható, vékony szivacs „matracoknak” nem vagyok híve. Az ok nagyon egyszerű, a legolcsóbb, de nem tölti be a szerepét, mivel a merítővel kiemelt hal egyszerűen lecsúszik róla és egy másodperc múltán a zsákmányunk már a földön, a fűben veri magát. No, erre semmi szükség. Sajnos a kisebb kerettel rendelkező matracok már drágábbak, de, ha vigyázunk a felszerelésünkre, hosszú éveken át nem kell erre az eszközre költeni, és már 7 ezer Ft körüli összegtől megvásárolható. A Carp Zoom vastagabb töltetű matraca már egy választás lehet, de a Korum terméke talán még jobb. Igaz a szivacs vékonyabb, de az oldalfala magasabb, összehajtva pedig kis helyen is elfér.

Carp Zoom és Korum, a két eltérő stílus


A következő árkategóriába tartozó termékek árai már 15-20 ezer Ft között mozognak, de ezek maximálisan kielégítik egy átlag, de egy komolyabb horgász igényeit is. Lehet válogatni az állványos és a hagyományos, magasabb oldalfalú matracok között, kinek melyik a szimpatikusabb, mennyit tud rászánni, és nem utolsó sorban, mennyi cuccal jár horgászni, hogyan tudja megoldani a csomagolást. No, én ezért választottam egy Korum matracot, de nagyon szuper a byDöme is, bár az kissé drágább.

Carp Zomm bölcső és az összehajtható byDöme


Ennél komolyabbakra már csak az igazi nagyhalas bojlisoknak van szükségük, ahol a matracoknak meg kell birkózniuk a 20+-os halakkal is. Nem véletlen, hogy itt már komolyabb összegekről van szó.

Egy terepmintás Fox és egy szuper párnázott Avid Carp bölcső a felső kategóriából


Egy fontos tényről viszont nem szabad megfeledkeznünk. Időről-időre előfordul, hogy ismeretlen vizekre is ellátogatunk, hajt bennünket a felfedezés vágya. Egyre több egyesületi és magán tó horgász szabályai között már előírás a halbarát eszközök, a fertőtlenítő, a nagyméretű merítőháló és a pontymatrac használata. Elvégre soha nem tudjuk, mikor ugrik be egy termetesebb hal, de a kisebbek is megérdemlik a gondoskodást, hogy idővel szépen növekedjenek. Elég csak június 1-re gondolnunk, mikor egy közel 15-ös ponty tette tiszteletét a Bagger I-ből (fotó a facebook oldalunkon). Ezúton is szeretnék gratulálni!

„Milkfish” – Kába Tibor