Nyári büdös


Ha nyár, akkor büdös, pontosabban a meleg hónapokban fogósak a, mondjuk úgy, erőteljes szaghatásokkal bíró etetők. A megmaradt és megerjedt főtt kukoricát már évtizedek óta (sőt régebben…) használják a horgászok szoktató etetésre, valamint horog csalinak. Az otthoni készítés viszont gyakran nem járt sikerrel, sőt a próbálkozás mellékhatásai sem arattak osztatlan sikert a terjengő illatok okán. Egy családi ház esetében ez még úgy, ahogy megbocsátható volt a család nőtagjai részéről, de képzeljük ezt el egy társasházi lakásban! Ezekkel az otthoni készítésekkel volt-van még egy másik probléma is, ez pedig a minőség. Ezt most úgy tessék érteni, hogy gyakran előfordul az olyan nem tiszta erjedés is, melynek következtében már a folyamat során megromlanak, penészesednek a magvak. Ennek használata káros a halakra, és egyben a vizet is szennyezi.

Szerencsére az elmúlt években a horgászboltok polcain megjelentek az erjesztett magvak és a fermentált kész etetőanyagok. Ehhez természetesen szükség volt a gyártási folyamatok komoly fejlődésére is. Most ezen etetőanyagok között nézünk szét egy picit, egy-két keverési ötlettel fűszerezve.

Jelentős időt spórolhatunk meg, ha pl az erjesztett magvakat előre bekevert, kész etetőanyaggal párosítjuk. Így szinte percek alatt kész az etető és kezdődhet a peca, és a példa: TopMix Ready etetőanyaghoz (kész etető, nem kell hozzá vizet adni!) keverjünk MCS TopMix Ponty tejsavas magmixet. Az etetőanyag eper-málna, méz, vanília és ponty-kárász F1 változatban érhető el, az 1 kg-os csomag úgy 1/3 zacskó magmixet vesz fel, de természetesen ízlés szerint variálható.

Egy másik megoldás a Haldorádó FermentX családja. Ez is kész, bekevert etetőanyag, de már erjesztett magokat is tartalmaz, és a választható ízesítések: ananász, betainos, mézes pálinka, nagy ponty. A Haldorádó is kínál többek között Tejsavas 4x MagMix-et, és bár a FermentX etető tartalmaz magvakat, ebben az esetben is érdemes 1/3 zacskó magmixet még az etetőhöz hozzáadni. Simán felveszi.

Két fontos dologról még nem ejtettünk szót, ezek közül az egyik a horog csali. Alapból adja magát, hogy a csali az etetőanyagban megtalálható magvakból kerüljön ki, és elsősorban kukorica, vagy tigrismogyoró legyen. Így a csali íz azonos lesz, de szerencsés egy lebegő, vagy wafters pellettel kikönnyíteni, hogy a csalink ne feküdjön el. Így sokkal biztosabb az akadás, és a hajszálelőke hosszával igazodjunk a felkínált csalik nagyságához, legyen a csalinak azért egy kis mozgástere. A magok helyett használhatunk tisztán pelletes csalikat is, valamint ajánlott nagyobb befogadó képességű pelletes kosarakat építeni a szerelékbe. Ezekkel gyakorlatilag folyamatos estést is tudunk végezni.

A másik fontos dolog, hogy mindig a pontyokról beszélünk, holott a nyári horgászatok izgalmas hala még az amur is! Arról nem is beszélve, hogy igazi sporthalnak is nevezhetjük, elég csak a partközeli kirohanásaira gondolni. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű a szákba terelni? Mindkét említett cég kínál szuper amuros etetőket. A TopMix Amur-Mix hínár-sás ízesítésű magmixe nagyon jól harmonizál a CarpLine sorozat Amur etetőjével, vagy választhatjuk a Haldorádó FermentX sorzatából a Tejsavas Nagy Amur-t, mely keverhető a már említett mag mixekkel, és még Amur Lamour fantázia nevű alap etetővel is dúsítható. Végezetül még egy nagyon fontos dolog, törjük át megfelelő rostán az etetőanyagot még akkor is, ha kész etetőanyagot vásárolunk. A rostán fennmaradó magokat lazán vissza tudjuk keverni az áttört etetőbe. Érdemes rászánni azt a néhány percet, mert jobban bontó, kiváló állagú etetőanyagot kapunk.


Ilyen szép amurok nálunk is előfordulnak, hát kalandra fel és görbüljön!!

„Milkfish” – Kába Tibor