German rig másképpen – egy gyors és univerzális kötés


A German rig-et alapvetően egy nagyhalas, pontyos, bojlis kötésnek ismerjük, ezen a téren az egyik legnépszerűbb. De, mint annyi más módszer, ez is folyamatosan fejlődik, finomításával pedig szélesebb körben is alkalmazhatjuk a bojlis horgászattól egészen a finomszerelékesig.

A hagyományos German rig:

Az első esetben egy szimpla forgó kerül ütköztetésre a horgon, és abba kell még befűzni a csali előkét, míg a második esetében a horgot körül ölelő előkére fűzik fel a csalit rögzítő csavaros tüskét. Picit macerás megoldások, de tény, nagyon elegánsak. Az utóbbi előnye, hogy gyorsabban csalizható újra, de mindkettőből érdemes többet előre megkötni, hogy mindig kéznél legyen.

A finom csalitüske fokozatos térhódításával adódott a German rig újra gondolása is. Ez a megoldás gyors kötést, gyors csalizást tesz lehetővé, és a finomítás mértékének függvényében már a hagyományos fenekező horgászat, de még a feeder horgászat során is sikeresen alkalmazható.

Első lépésben a füles horogra egy csomómentes kötést készítünk:

Ezt követi a karikával ellátott csalitüske felfűzése és ütköztetése:

És kész is, ráadásul impozánsan néz ki. Az ütköző állításával tudjuk szabályozni a csali mozgását.

Nézzük, mi szükséges a German rig elkészítéséhez. Először is előke zsinór. Mivel a kötés a bojlisoktól származik, így ők ugye fonottat használnak, de ez a zsinór típus ma már a feeder horgászoknál is elfogadott. Aki ragaszkodik a hagyományos monofil zsinórokhoz, természetesen abból is könnyedén megkötheti. A választék itt is széles és pénztárca függő, de talán érdemes áldozni rá (és azért nem óriási összegekről van szó), mivel egy-egy kötéshez nem használunk el nagy hosszúságokat, a minőség pedig mindig behozza az árát.

A következő a horog, no itt is irdatlan nagy a választék. A szédítő kínálatból most három eltérő horgot emelnék ki. Az első egy klasszikus Gardner Mugga pontyozó horog, legkisebb mérete a 6-os, így inkább nagyhalra vadászóknak ajánlott. A második a Korum Expert Specimen. A szép ívű, nem tükröződő horog 6-16-os méretig érhető el, így a 6-8-10-12-es méret minden horgász módszerhez megfelelő választás. A harmadik, a Preston PR 38-as horga, legnagyobb mérete 10-es. Így elsősorban azon feedereseknek ajánlott ez a bronz színű általánosabb formájú pontyozó horog, akik nem szeretnének annyi horog között válogatni a szerelékes táskában. Mindhárom horog természetesen elérhető szakállmentes változatban.


És végezetül a szerelék lelke, a German righez készített csalitüske. Ez annyiban tér el a hagyományos tüskétől, hogy gyárilag már egy karikával látták el, és a csomag tartalmazza az ütközőt is./p>

A German rig csalitüske 10 mm-es és 15 mm-es méretben érhető el, maximálisan alkalmazkodva a választott horgász módszerhez, a horog nagyságához és a felkínálandó csali méretéhez.

Igaz, végig pontyokról volt szó, de az amurok is szépen felveszik. A pellet csalik mellett könnyített kukoricával, vagy lebegő gumi kukoricával is kitűnően működik. Szóval, kalandra fel és görbüljön!

„Milkfish” – Kába Tibor