Pontyhorgászat egyszerűen – PVA zacskóval


Sokszor megfordul a fejünkben, jó lenne PVA hálóval, vagy zacskóval bejuttatni az etetőanyagot a horog közelébe, de mindig felmerül, az olyan macerás, meg töltő szerszám is kell hozzá… Egyébként is egyszerűbb bekeverni az etetőt, beletömni a hagyományos bordás kosárba, aztán hadd menjen! Biztos, hogy így van? Hát én egyáltalán nem vagyok biztos benne, sőt!

Nézzük át egy kicsit a PVA használatát, használhatóságát, és most a PVA zacskó oldaláról. Hogy miért a zacsi? Mert egyszerűbb mint a háló, akár egy kanállal megtölthető!

PVA-s horgászat során az első az etetőanyag kiválasztása. Erre a célra tökéletes a stick mix, a pellet. Általában darabosabb etetőanyagot választunk, mert célhalunk a termetesebb ponty, így egyben igyekszünk szelektálni is.

Egy kis hazai:


Egy kis külföldi, és persze, hogy angol:

A választék széles, mindenki ízlésének, lehetőségeinek megfelelően tud választani.

Az etetőhöz szükség van még megfelelő aromásító folyadékra. Lényeges, hogy az aroma PVA barát legyen, mert amennyiben vizet tartalmaz, ugye akkor pillanatok alatt feloldja a zacskót, pedig még be sem vetettük! Szerencsére ezen a téren is már bő a kínálat. A pelletek esetében már megjelentek a pellet olajak is, melyek azt a célt szolgálják, hogy nehezítsék a pelletet (vizesítés hiányában könnyen lebeg). Amennyiben a pellet olaj nem ízesített, nyugodtan keverhetünk hozzá megfelelő aromát is.

Egy kis hazai:


És egy kis angol:


És most nézzük a szereléket, egyáltalán nem bonyolult. Gyakorlatilag csak egy hosszabb vezetőszárú bojlis ólomra, megkötött előkére, és PVA zacskóra van szükség a csali és az etetőanyag mellett. A fotókon látható Avid Carp termékek természetesen bármilyen más gyártó termékeivel helyettesíthetőek.

Az első lépés a bojlis ólom kiválasztása. Fontos, hogy megfelelő hosszúságú vezető szárral rendelkezzen, ennek a zacskó felkötésénél lesz meghatározó szerepe. Amennyiben a vezetőszár nem tartalmaz gyárilag forgót, karikát, akkor ezt magunk is pótolhatjuk.

Az elkészítéshez használható pl Deáky vagy Haldorádó ólom is. Az előbbi esetében szerencsés a vezető szárat egy kicsit rövidíteni, míg a Haldorádós ólom esetében pedig egy kicsit hosszabbítani.

Az ólom felkerül a főzsinórra, a karikába, forgóba pedig az előke a csalival.

Ezt követően nincs más teendő, mint egy kis segédeszközzel (ez is könnyen barkácsolható otthon) kevés etetőanyagot tenni a PVA zacskóba, majd belehelyezni az ólmot a felcsalizott előkével, végezetül még rátölteni az etetőanyagból.

Az utolsó lépés: a PVA zacsi nyakát az ólom vezetőszára köré csavarjuk és PVA szalaggal jól megkötjük. Az egésznek a lényege, hogy tovább tart leírni, mint megkötni!

Helyes kis csomag, és ami a fő, az etetőanyagban bújik meg az ínycsiklandó csali. Valódi terülj-terülj asztalkám bojlis módra.

Bőven tombol a ponty szezon, az ősz pedig még nagy halakat rejteget. Nem lenne érdemes ezt a felkínálási módot kipróbálni a Fás tó akadói közelében, vagy Báger tó víz alatti útja mentén? Kalandra fel és görbüljön!

„Milkfish” – Kába Tibor