Egy kis úszózás


Szinte mindannyian úszós szerelékkel kezdtünk anno a horgászatot, és ez a módszer adta az első igazi élményeket. Emlékszünk még, hogyan dobbant meg szívünk, mikor egyszer csak eltűnt az úszó! Aztán szép lassan háttérbe szorult az úszózás, pedig számtalan olyan helyzet van, amikor ma is eredményesen használható, sőt eredményesebb bármelyik módszernél.

Sokan úgy gondolnak erre a módszerre, mint valami macerás dologra, pedig a mai világban már ez is sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Szerencsére az egyesületnél is hódolnak néhányan ennek a módszernek, így van kitől tanácsot kérni, szóval érdemes elővenni a régi botokat, vagy beruházni egy újra. Megvallom, az én kezemben is régen volt waggler/float bot, és erőteljesen gondolkodom egy kis „beruházáson”, de erről is szót ejtünk még később. Mivel ezen a téren, mint említettem, nem nagyon vagyok még otthon, ezért „segítségül hívtam” Tommy Pickering, egyéni világbajnok egyik írását és néhány képét.

A waggler úszós horgászat különösen a tavaszi és az őszi hónapokban hasznos fegyver. Egyrészt ezekben az időszakokban érdemes finomabb módszerekkel becserkészni a halakat, másrészt könnyen tudunk váltani a fenék a vízközti horgászat között. De amikor például nyáron kapástalanul állunk a tóparton, nem baj, ha van nálunk egy waggleres felszerelés , az is lehet nyerő húzás.

És most szaladjunk végig a felszerelésen, mondjuk úgy, Tommy ajánlásával, de szükség szerint megemlítünk párhuzamos lehetőségeket is. Az első és legfontosabb a megfelelő érzékenységű úszó. Tommy a meghorgászandó távolság függvényében 3-4-5 g-os úszókat használ.

A baloldali a Preston kínálatában Adjustable insert waggler úszó névre hallgat (cserélhető antennával), míg a jobb oldali, az Adjustable straight waggler egy kitűnő választás a vízközti horgászatra. Íme, teljes formájukban, és természetesen már márka kínálatában is találhatóak hasonló úszók.

Ezen típusú, finom úszók határtalan előnye, hogy vízbe érkezéskor nem csapnak nagy zajt, így a halak számára szinte olyan, mint amikor egy kis etetést lövünk be csúzlival az úszó köré, legyen az akár pellet, kukorica, vagy ragasztott csonti. És, ha már a csalit említettük, akkor csak egy gondolat az etetőanyagot illetően. Feltétlenül folyamatosan bontó, felhősítő etetőanyagot válasszunk, mert így alakítható egy szép oszlop a vízben. A meghorgászandó területre elegendő ritkábban belőni egy-egy gombócot, ezzel szemben minden dobásnál lőjünk az úszó köré egy kis pelletet, kukoricát. Az etető pellet esetében fontos, hogy süllyedjen, így szépen gazdagítja az etetőanyaggal felhősített etetést. Hal legyen a talpán, amelyik ennek ellen tud állni, és nem követi a süllyedő finom falatokat.

A legérzékenyebb és leginkább pénztárca terhelő ugye a bot-orsó páros. No, itt nem feltétlenül szükséges követnünk egy világbajnoki felszerelést, de ami ebből érdekes, hogy egy 360-as bothoz bőven elegendő egy 3000-es vagy max 4000-es feeder orsó. Egyáltalán nem életbe vágó egy drága, spéci harcifékes orsó beszerezése.


Ez egy nagyon szép, kiváló tulajdonságokkal bíró páros, de az ára is szép. Már a Preston márkán belül is találunk pénztárca barát ajánlatot, mint pl. egy középkategóriás Preston Monster waggler bot egy hozzá illő Preston PXR Pro 3000-es orsóval:

És végezetül álljon itt egy igazán izgalmas párosítás is a Preston testvér cégétől, a Korumtól. Ez egy nagyon kézre álló Korum pellet waggler bot, ami 26,5 e Ft-tól elérhető, és jól passzol hozzá egy 3000-es Korum feeder orsó 16 és fél e Ft-ért, de ha feederezünk, akkor talán otthon is van egy megfelelő orsó hozzá.

Hasonló árban kínál botokat, orsókat a Daiwa és a Fox is. A különbség inkább abban van, hogy ezek a botok egy kicsit nehezebbek a dobó súlyt illetőn, így nehezebb úszók szükségesek a felszerelés megfelelő összhangja érdekében. Természetesen még ennél olcsóbban is megoldható a kérdés, ha szeretnénk bővíteni a repertoárunkat, de ekkor már a Nevis kínálatában kell kutakodnunk.

Nem ejtettünk még szót az úszók rögzítéséről. Erre tökéletes megoldás lehet két db feeder stopper közé felfűzni az úszót, de mutatunk még egy elegánsabb megoldást is, mellyel egy mozdulattal meg tudjuk oldani a kérdést.

És az említett apró kiegészítő, melyben egy kis karabiner játssza a főszerepet, így az úszó cseréje is pillanatok alatt megoldható.

A további kiegészítőkről, mint süllyedő zsinór, a finom ólomkészlet, a jó horog, ezekről nem kell szólni, bár azért tegyük hozzá, hogy wagglerezés esetén sem ördögtől való a hajszálelőkés, pellet gyűrűs, szakáll nélküli horog használata. Végezetül nézzük, hogyan hajlik Tommy Pickering kezében egy waggler bot, de a mi kezünkben is ugyan így fog viselkedni.

Remélem, sikerült egy kis kedvet csinálni ahhoz, hogy ismét úszózzunk alkalom adtán, mert megéri!

„Milkfish” – Kába Tibor