Mini PVA csomag feeder boton


Számtalanszor futottunk már bele, milyen nagy az átjárás a bojlis és a fenekezős/feederes horgászat között. Jelen esetben sincs ez másként. Ismét egy olyan módszer kerül terítékre, mely bevett szokás a bojlisoknál, de már a feederes horgászok is alkalmazzák, csak egy kicsit módosítva és persze finomítva. Gondolom, mondanom sem kell, hogy ez is Angliából indult el, „tea bag”-nek nevezték el a méretére utalva, ami szabad fordításban teás zacskót/filtert jelent. Nálunk még nem annyira elterjedt, bár ilyenkor ősszel és kora tavasszal, mikor finomabban kapnak a halak, különösen sikeresnek mondható.

Nézzük, mi szükséges hozzá. PVA háló töltő készlet. Lehetőleg kis átmérőjűt válasszunk, mivel kis csomagok készítése a cél.


Bomb / feeder ólom. A magam részéről az in-line változat híve vagyok, ezen belül is a Preston ICS rendszeré. Az ok roppant egyszerű, horgászat közben, a szerelék megbontása nélkül változtathatjuk az ólom méretét (cserélhetjük), a meghorgászandó távolság függvényében.

Etetőanyagként a hálóra való tekintettel a durvább anyagok kerülnek előtérbe, mint pl a stick mix, valamint az etető pelletek. Etetés gyanánt nem tanácsos 4 mm-esnél nagyobbat választani, feltéve, ha nem akarunk komolyabban szelektálni.

Most szaladjunk végig a lépéseken, bár macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az. Második, harmadik kis csomag elkészülte után szinte, vakon is megy.

Az előkészített etetőanyagot beletöltjük a csőbe. Fontos, hogy az etetőanyag ne tartalmazzon vizet, mert az oldja a PVA-t. PVA álló aromát, pellet olajat is inkább a kész csomagokra öntsük. Kevés etetőanyag kell egyszerre, mivel célunk, hogy apró csomagokat készítsünk.

Egy kicsit rásegítünk a tömővel, hogy tömörebb legyen a kis csomag.Készül a „tea bag”:


A háló megcsavarása után két csomó kötése következik, lehetőleg közel egymáshoz:

A két csomó között vágjuk el a PVA hálót:

Ezt követően fel kell fűzni az előkére, de a horogra is akasztható:

… és bevetésre készen:

Említettem, hogy az utólagos ízesítés híve vagyok, legyen az egy kis aromában történő áztatás, vagy locsolás. Az ok nagyon egyszerű, a csomagok készítése során nem ragad a kezünk az etetőanyagtól.

A kis csali csomag önmagában nem képez nagy súlyt, ezért szükségünk van egy bomb / feeder ólomra a megfelelő bevetéshez. Praktikusabb az in-line változat, melyet egy gyorskapocs követ, lehetővé téve a gyors előkecserét. A 30 g bőven elegendő:

A módszer lényege: érdemes az etetőanyagból 3-4 nagy, nyitott kosárnyit bejuttatni a meghorgászandó területre kisebb alapozó etetésként. Amikor már elült a becsapódó kosarak okozta rémület a halak között, akkor kezdődhet a horgászat a mini PVA csomagokkal, melyek messze nem csapnak akkora zajt, mint egy etetőkosár, legyen az akár method is. Süllyedés közben a külső aromázás pedig csíkot húzva vezeti a halakat a csalinkhoz.

Kellemes őszi kísérletezést kívánok, és görbüljön, de minél többször!

„Milkfish” – Kába Tibor