Óh, azok a téli etetők…


A hűvösebb, hideg őszi és téli napokon sem kell feltétlenül lemondanunk a ponty horgászatáról, mert bizony a jég beálltáig, ha nem is olyan könnyen, de azért foghatóak. Tény, finomítani kell a szereléken, változtatni kell az etetőanyagon, nem lehet nagy mennyiségű etetőt beküldeni óriási csobogással, és lehetőleg ismerni kell a vizet, a meder alakulatokat (ha ez nincs meg, akkor marad a meder feltérképezése). Szintén nem alapfeltétel a túlzott aromázás, ha használunk, akkor az lehetőleg CSL alapú legyen (hidegen sajtolt kukorica csíra), mert fajsúlya miatt laposan terjed, de keverhetünk bele akár egy kis alkoholt is, pl. Becherovkát a különleges aromája okán.

Mindegyik kérdés külön megérdemel egy írást, de most inkább az etetőkre koncentrálnánk egy kicsit más megközelítésben, és ez pedig az ár. Az őszi-téli időszakban meghatározóan a sötét barnás - fekete etetők dominálnak. Ebben az esetben is van azért kivétel, néhány 4 évszakos etető zöld színben is kiválóan tud működni.

Az üzletek polcain a kínálat óriási, nem is cél, hogy mindegyikre kitérjünk. A másik szűkítő, hogy most nem az alsó kategóriát vettük elő. Hogy miért? Mert az őszi – téli horgászati körülmények miatt kisebb mennyiséggel horgászunk, ezért előtérbe kerül a minőség. Ehhez kapcsolódik egy másik tény is, mellyel az üzletekben már szembesültünk, a hazai, minőségi etetőanyagok árai megközelítik, elérik a nagy nyugati márkák árait. Ennek is roppant egyszerű a magyarázata, a haza gyártók is a nemzetközi piacról szerzik be a minőségi alapanyagokat. Miért lenne sokkal olcsóbb? No, ennek persze egyáltalán nem örülünk, de ez van.

Seria Walter Method Crush Dark 1 kg 1.490,- Ft 1.490,-Ft/kg

Speciális tört pellett, homogén szerkezettel, minőségi halliszt és halolaj, szinte fekete színben. Walter Tamás nevével fémjelzett kiváló etető.

Bag’em Matchbaits Dark Blend 850 g 1.289,- Ft 1.516,-Ft/kg

Enyhén durva, sokoldalú, minőségi kötőanyaggal készített sötét etető, mely tavakon és folyókon egyaránt jól működik. A pontos összetétel titkát nem árulják el az angolok.

Bait-Tech Special ’G’ Gold 1 kg 1.990,-Ft 1.990,-Ft/kg

A jelenleg elérhető legtisztább, legfinomabb és legjobban oldódó halliszt képezi az alapját, és nem fekete, hanem zöld. Ettől függetlenül kiváló 4 évszakos és a vizezés függvényében rendkívül sokoldalú angol etető, az ára is ennek megfelelő.

Feltűnhet, hogy method etetők szerepelnek a felsorolásban. Ezen etetők speciális tulajdonsága, hogy, ha egy kicsit több vizet adunk hozzá, akkor jobban tapad, darabosabb elemeket is képes befogadni. Ennek köszönhetően nem csak method feeder horgászat során alkalmaztató.

Haldorádó Fluo Energy – Fekete Erő 800 g 1.350,-Ft 1.488,-Ft/kg

Nagy finomságú spanyol hallisztet tartalmazó, finom szemcsézetű, kifejezetten büdös, korom fekete etető. Homogén volta miatt gyorsan, egyenletesen bont, fekete felhőt képezve.

Top Mix Fekete Bársony 850 g 1.350,-Ft 1.588,-Ft/kg

Magas fehérje tartalmú, egyenletesen finomra őrölt, fekete színű, egyedi aromájú, NEM hallisztes etető. Ez fontos, mert számtalan vízen nem biztos, hogy nyerő a hallisztes etetőanyag. Egyszerűen bekeverhető és fluo morzsákat is tartalmaz, és négy évszakos! Ennek köszönhetően az átmeneti időszakokban nagyon jól alkalmazható a szín beállításakor más etetőkkel keverve.

Sonubaits Chocolate Orange Method Mix 2 kg 3.290,-Ft 1.645,-Ft/kg

Titkos összetevők, melyeket elfed a csokoládé és a narancs illata, íze. A bekeverési útmutatót érdemes betartani, mert method kosárban alkalmazva 70-80 m feletti távolságokat is meghorgászhatunk vele. Ennek ellenére pompásan bont a vízben. A színe szép mélybarna és nem csak télen használható.

Három angol (Bag’em, Bait-tech, Sonubaits) és három magyar etetőanyag (Seria Walter, Haldorádó, TopMix) került most egymás alá. A rövid jellemzőkből kiderül, hogy minden esetben minőségi alapanyagokat használnak a gyártás során, és ezt mutatják az árak is. Nincsenek nagy eltérések, egyedül a Bait-Tech Special ’G’ Gold emelkedik ki, de az olyan is, meg kell vele tanulni finoman bánni. Ráadásul magas halliszt tartalma miatt nagyobb szelektáló hatással is bír az említettek között. Még újdonságnak számit a csoki-narancs kombo is, bár ez már egyik hazai gyártó palettáján is megjelent, de etető pellet változatban, ami ugye árban is már egy másik kategória. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy hallisztes, rákos, vagy ezektől mentes alapú etetőt szeretnénk beszerezni.

Mint az elején említettem, óriási a választék, nem ejtettünk szót Carp Zoom, Maros Mix, Tímár Mix, DOVIT, Balaton Baits, Feedermania, …, vagy Ringers, Dynamite Baits, Sensas, Tubertini, Browning, Colmic, … termékekről, de még hosszan folytathatnánk a sort. Mindenki eddigi tapasztalatai, márka hűsége, szimpátiája alapján választ. Azonban időnként nem árt egy kis kirándulást tenni a kevésbé ismert termékek irányába, lehetnek meglepetések. De azért arról sem szabad megfeledkezni, vannak olyan szituációk, amikor bármit próbálhatunk, a szákunk száraz marad. Nem baj, akkor is horgásztunk egy jót, próbálgattunk dolgokat, gyűjtöttük a tapasztalatokat.

A magam részéről ebben az időszakban kedvelem, ha az etetőanyag, a csali és az esetlegesen használt aroma (legyen az por, vagy folyadék) harmonizál egymással. Íme, két izgalmas változat, egy itthonról, egy pedig Angliából.

A TopMix Fekete Bársony etetőhöz jól passzol a TopMix Hidegvízi aromája. Az áfonya és koriander aroma keverék jól viszi tovább a halliszt mentes etetőt. Ehhez bátran választhatjuk csaliként a Wafters Rumos keksz, vagy Tutti-scopex édes mini bojlikat.

Az angol ajánlat pedig legyen az egyre népszerűbb, győztes kombinációként emlegetett csoki-narancs a Sonubaits-től. Ebben az esetben viszont a látvány fokozó a Lava Rocks, melyet a töltőszerszám alján helyezünk el a Band’um wafters chocolate-orange horog csalival egyetemben. Ez is szuper. Az írás végén egy kis videón tekinthető meg, hogyan is működik ez a valóságban.

Télen nem mindig töltünk hosszú órákat a vízparton, így a horgászat alkalmával is általában jóval kevesebb etetőanyag fogy el. Ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, különösen a prémium minőségű etetőanyagok alkalmával, mennyit keverjünk be, mit csináljunk, ha marad. Gond egy szál se, mert ma már szinte minden háztarásban megtalálható a konyhai fólia hegesztő, elvégre az asszony is ennek segítségével teszi el a mélyhűtőbe pl a porciózott husit, vagy zöldséget. Szóval, csak el kell kérni a konyhából, és egy csepp sem vész kárba a finom etetőből, legyen az száraz vagy bekevert. Nejlon zacsi, hegesztés, és mehet a hűtőbe, vagy a horgász szekrényünkbe. Így az sem jelent gondot, hogy a kiválasztott etető milyen kiszerelésben kapható, ez ne legyen akadály!

Végezetül kedvcsinálónak álljon itt a már említett Sonubaits gyári videó:

Görbüljön késő ősszel, télen is!

„Milkfish” – Kába Tibor