Egy régi-új csali


… és ez nem más mint a kenyér. Emlékszem a régi időkre, mikor gyerekkori horgászataink alkalmával tulajdonképpen szinte csak két csalit használtunk. Az egyik volt a kertben szedett giliszta, a másik a paprikás kenyér. Ma meg szinte már eszünkbe sem jut, mert nem győzünk válogatni a bojlik, mini bojlik, dumbellek, wafters-ek, fúrt kemény pelletek, puha horog pelletek, különböző ízesített kukoricák és csali imitációk között. Pedig a kenyér a mai napig is fogós csali úgy a keszeg, mint a ponty horgászat terén, csak már nem félkeményre gyúrt paprikás formában, hanem egy kicsit megújulva. Ehhez pedig nincs is másra szükségünk csak egy szelet (vagy több) friss szeletelt szendvics – toast – kenyérre. Nem lennének angolok az angolok, ha ehhez gyorsan ki nem találtak volna egy elmés kis dobozt, mely maximálisan kiszolgálja a horgászt.

Miért kell ehhez bármi is? Hát azért, hogy ne törjön össze a kenyér, ne kis asztalkán, vagy kézben vagdossuk, tépkedjük, morzsáljunk, arról nem is szólva, hogy így sokkal jobban és egyszerűbben tudunk vele csalizni. Egyesek azt mondják luxus. Lehet, de én inkább azt mondanám, hogy egy kis komplett eszköz, ami nagyon praktikus.

A dobozban kis kiszúrókat találunk eltérő átmérővel, hogy megfelelően alkalmazkodni lehessen a horog méretekhez. Elfér a kenyér, és a kiszúrt csali korongokat is külön tarthatjuk.

A kiszúrókban kis rugók vannak, melyek segítségével könnyen kipottyantható a kiszúrt korong.

Nálunk még nem annyira népszerű a „löncsös” horgászat, Angliában annál inkább. A boltok polcain itthon még nem általános, de a Baith-tech terméke már elérhető. Természetesen más konzervvel is helyettesíthető, de azért az sokat számít, ha összetevőiben a löncs a halak szájíze szerint készül.

Az így kiszúrt csalik horogra helyezése pedig roppant egyszerű, mivel a keszeges horog esetében csak fel kell tűzni. Pontyozásnál már inkább javasolt a hajszálelőke használata, és ezen belül is a quick stop megoldás talán a leggyorsabb, és legegyszerűbb. A kis műanyag tüskét csak be kell akasztani a hajszálelőkébe, és egy erre szolgáló tompa tűvel át kell tolni a csalin. Kétféle tüske is van, az egyik megakad , a másikat pedig el kell elforgatni. Ez sem annyira elterjedt még nálunk, de már elérhető. Jópofa kis eszköz a puha csalik hajszálelőkés felkínálásához (kukorica esetében is kiválóan működik). Egyébként előkötött horog is kapható már quick stop-pal.

Igény esetén a csalik természetesen színezhetőek, ízesíthetőek egyéni elképzeléseknek megfelelően, de eredeti, természtes formájában is sikerre ítéltetett. Különösen izgalmas azokban az időszakokban, mikor finom kapásokra kell felkészülni, meg elfér a horgász táskánkban, mindig kéznél lehet, és bevethető mikor éppen nincsen már más ötletünk.

A képen éppen egy vastagabb szeletből kiszúrt korong pellet karikával kerül felkínálásra, tehát ilyen esetben még ez is egy megoldás. Más érdekesség is felfedezhető a képen, és ez pedig a Preston új botcsaládjának egyik tagja. A Tyson pontyozó feeder botok már előrendelhetőek, egy 3,6 m-es karakteres bottal 60 m felett is lehet kergetni a pontyokat, pedig az erősebbik spicc „csak” 2 oz-s. Az ára viszont nagyon baráti, méret függvényében 25 e Ft körül mozog, és Preston minőség.

Ezekben a csendes hónapokban akár ki is lehet próbálni egy-egy ilyen finom praktikát míg be nem fagynak a vizeink, vagy elgondolkozni rajta, milyen újdonságoknak, érdekességeknek szavazunk bizalmat kora tavasszal. De, azért, amikor csak lehet, görbüljön!

„Milkfish” – Kába Tibor