Wafters


Sokunk számára már ismert a szó, a tartalma, néhányan még csak most ismerkednek vele, másoknak pedig igazi újdonság. De mit is jelent pontosan? Talán az a legmegfelelőbb, ha azt mondjuk rá, hogy lebegő és természetesen csaliról van szó.

Eddig leginkább a süllyedő (sinking) és a pop up, a nagy felhajtó erejű csalikat használtuk. A wafters és a pop up csalik között a meghatározó különbség, hogy az utóbbi az előkét teljes hosszában képes megemelni, míg a wafters éppen csak lebeg a horog felett. Egyébként ezeket a csali variációkat a bojlis és a feederes horgászat terén egyaránt alkalmazzuk. Íme:

pop up kontra wafters


Természetesen felvetődik a kérdés, miért van ennyi változatra szükség? Mert pl eltérőek a meder alakulatok, változó a növényzet, vagy az áramlás, és akkor a halak hangulatát még nem is említettük, vagy, hogy kisebb vagy nagyobb halak találnak rá előbb az etetésre.

wafters kánaán bojlis módra Angliából (itthon is elérhető)


Csak néhány példa: rézsü meghorgászásakor pl. előnyösebb a wafters, vízi aljnövényzet esetén jobban ki kell emelni a csalit, tehát pop up, pelletes horgászatkor egy kisebb méretű wafters jobban megbújik az etetőben, és még sorolhatnánk.

Hazai feeder wafters I. – ez itt most Seria Walter, de a polcokon van pl Cralusso, vagy Novák, vagy …

Ráadásul nem látunk a víz alá, így pl feederezés alkalmával csak a spicc jelzi, hogy ott vannak a halak az etetésen, csak lökdösik a csalit, beleúsznak, de nem veszik fel. Ekkor van itt az ideje, hogy változtassunk, süllyedőről pop up-ra, vagy éppen pop up-ról waftersre. Ezen (is) múlhat az aznapi horgászatunk sikere.

Hazai feeder wafters II. – A Haldorádó BlendeX Hydro néven hozza forgalomba, de a polcokon van TopMix, Feedermania…, és még sorolhatnánk.

Ugye mondanom sem kell, hogy a wafters is a szigetországból indult el hódító útjára, de ma már a hazai márkák is számos változatban kínálják. A szín és íz variációk mellett több méretben is elérhető, így a bojlisok és a feederesek is bőszen válogathatnak, és az eredmény biztosan nem marad el. Fűzhető előkére, de tökéletes megoldás a csali tüske, és a pellet karika is, ki, mit szeret.

Egy ilyen terítéknek nehéz ellenállni, legyen az bojlis, vagy feederes. Az ismerkedést követően mindketten boldogan úsztak tovább.


Ezzel a termékkel ismételten tettünk egy lépést, hogy sikeresebben csaphassuk be bajszos barátainkat, de szerintem nem kell majd sokat várnunk, hogy a fejlesztők meglepjenek bennünket egy újabb innovációval, legyen az etető, kosár, bor, orsó…

„Milkfish” – Kába Tibor